Havenkade 1
1779 GT Den Oever
tel. 0227 – 51 20 48
fax. 0227 – 51 22 39

NOORDZEEGARNALEN

1244637830_garnalenDe Hollandse Garnaal is het lekkerst van allemaal. Deze bekende slagzin is helemaal waar en daarom vangen de Wieringer vissers dit schaaldier zo graag. De Noordzeegarnaal, ook wel crangon crangon genoemd, komt voor langs de kusten van West-Europa en wordt ongeveer 5 tot 7 cm lang. De garnalenvisserij is een weinig bodemberoerende visserij. Omdat garnalen zich snel voortplanten, loopt het bestand door de visserij geen gevaar. Naar verwachting zal de Nederlandse garnalensector eind 2009 het MSC-keurmerk ontvangen.
De Wieringers trekken er met modern uitgeruste schepen op uit om de garnalen te vangen. Dat gebeurt met een net dat vlak boven de bodem zweeft. Onder het net hangen klossen die over de bodem rollen en de garnalen laten opspringen. Er wordt vrijwel altijd gevist met een zeefnet, zodat jonge vis die onverhoopt in het net zwemt weer kan ontsnappen. Om de bijvangsten te verminderen wordt ook gewerkt aan de ontwikkeling van een brievenbusnet. De vis die toch onbedoeld aan boord komt, heeft een grote kans te overleven. Via een spoelsorteertrommel vindt deze vis snel weer een weg naar het water.

Gevangen garnalen worden vlak na de vangst schoongespoeld en direct gekookt. Vervolgens koelen de vissers de garnalenvangst terug naar een temperatuur van 0 graden Celsius, zodat de garnalen krakend vers blijven. De Wieringer vissers voeren de garnalen aan in diverse havens in Denemarken, Duitsland en uiteraard gewoon in Den Oever. Na aanlanding worden de garnalen gezeefd en gesorteerd. Veel van de leden van PO Wieringen leveren hun garnalen aan de firma Klaas Puul bv, een van de marktleiders.

1244747764_GarnalenreceptenGa voor heerlijke recepten met garnalen naar:
www.hollandsegarnaal.nl!
Voor meer feiten over de Noordzeegarnaal opent u de factsheet van het Productschap Vis.