Havenkade 1
1779 GT Den Oever
tel. 0227 – 51 20 48
fax. 0227 – 51 22 39

DUURZAME WERKWIJZE


PO Wieringen staat voor duurzaam en verantwoord vissen. We hebben liefde voor de zee waar we ons werk doen en vinden het belangrijk goed voor de natuur te zorgen. Onze manier van werken is daarom zo duurzaam en verantwoord als mogelijk.

Actief in kenniskringen

1244744281_KK_Dz_GarnalenvisserijKenniskringen zijn met steun van de overheid opgezet en bedoeld om als vissers de beschikbare kennis onderling te delen en meer relevante kennis te vergaren. Het zijn (studie)groepen van, voor en door vissers. PO Wieringen wil een actieve rol in het functioneren van de kenniskringen ‘Duurzame garnalenvisserij’ en ‘Twin-rigvisserij op langoustines en schol’ nemen. In deze kenniskringen wordt gewerkt aan een duurzame toekomst. PO Wieringen is voorzitter van de kenniskring ‘Duurzame garnalenvisserij’. Kenniskringen kunnen een beroep doen op de begeleiding van het LEI en IMARES van Wageningen UR. Deze ondersteuning wordt gefinancierd door het ministerie van LNV.
> Meer over de kenniskring ‘Duurzame garnalenvisserij’
> Meer over de kenniskring ‘Twin-rigvisserij op langoustines en schol’

Onderzoek naar duurzame vangsttechnieken

PO Wieringen werkt actief mee aan onderzoek naar duurzamere vangsttechnieken. De WR54 heeft daarom ‘de brievenbus’ ontwikkelt. Een duurzame aanpassing aan het visnet waarmee bijvangst beperkt wordt. Erik Rotgans van de WR54: “Midden in het net hebben we vlak voor de strop haaks op het net een rechte scheur gemaakt: ‘de brievenbus’. Waar garnalen de neiging hebben omhoog te springen, wil vis juist naar beneden duiken. Door de uitsparing kan de vis ontsnappen. Terwijl de garnalen er niet vandoor kunnen. Want die willen we uiteraard behouden.” Inmiddels zijn er diverse onderzoeksreizen geweest waarop ‘de brievenbus’ is getest en verder ontwikkelt. Een filmverslag van dit onderzoek vindt u ” target=”_blank”>hier.

1244744605_BrievenbussenSumWing

Ook wil PO Wieringen meewerken aan nader onderzoek naar de mogelijkheden van pulskor en SumWing voor de garnalenvisserij. De SumWing is een nieuwe vangsttechniek, waarmee de bodem nauwelijks geraakt wordt doordat zweefkor de bodem nauwelijks raakt. Dit levert minder bodemberoering op en een aanzienlijke brandstofbesparing. Door de SumWing uit te rusten met ene pulssysteem, kan het een geschikte duurzame techniek zijn om garnalen te vangen.> Meer over de SumWing

Seizoensgericht vissen

Een ander voorbeeld van de duurzame werkwijze van PO Wieringen is het seizoensgericht vissen. Veel van de bij PO Wieringen aangesloten schepen, kunnen overschakelen naar diverse visserijtechnieken. PO Wieringen wil haar leden gaan stimuleren deze mogelijkheden voor gemengde visserij verder te benutten. Dan kan er in de wintermaanden op garnalen gevist worden, waarna er ‘s zomers kan worden overgeschakeld op de vangst van langoustines en platvis.